Akvarellit : Puupiirrokset : Öljyvärityöt  
 Piirrokset
: Muut työt : Cv : Yhteystiedot : Etusivu   

 

Seppo Virtala


 

Syntynyt 6.2.1954 Soinissa, 
asuu Jyväskylässä
Taideopinnot: Kuvataideleiri 1992, opettaja J. Petäjäniemi, Elävän mallin piirustus, Jyväskylän työväenopistossa vuodesta 2000, opettaja Seppo Uranmäki
Suomen Akvarellitaiteen Yhdistys – Akvarellkonstföreningen i Finland ry:n jäsen
Tärkeimmät esiintymisen ja näyttelyt: 
Tikkamannila Taideseura Kopru 1.-31.8.1989
Tikan Maja 4.-5.11.1989
Hautakylän kylätapahtuma 1991
Saarenmaan kylätapahtuma 1992
Tikkamannilan matkailukeskus 1996
Lahja-Galleria, Jämsä 1997
Ars Jokivars 1998
Peurunka 1999
Vanha Lääni 20.11.-31.12.2002
Pajapäivät, Jyväskylän paviljonki 2005
  
Taustaa 
Seppo on kouluttanut itsensä ammattikoulun kirvesmieslinjalta ja ammattikoulun jälkeen hän on tehnyt töitä useassa Jyväskyläläisessä rakennusliikkeessä. Ammatinvalinta alkoi kuitenkin askarruttaa ja alan vaihto tuli muutaman vuoden jälkeen ajankohtaiseksi. Hän hankkiutui uuteen koulutukseen ja valmistui vuoden koulutuksen jälkeen kehitysvammaohjaajaksi Jyväskylän sairaanhoito-oppilaitoksesta vuonna 1982. Sepolla on kaksi aikuista lasta, Mikko (1980) ja Matti (1981).
 
Tekevän edeltäjään Suojatyökeskukseen Seppo tutustui viimeisellä työharjoittelujaksollaan. Tuleva työnantajakin vakuuttui hänen taidoistaan ja otti häneen yhteyttä, kun metalliyksikössä tarvittiin sijaista. Myöhemmin Seppo päätyi vakinaiseen työsuhteeseen kokoonpano –yksikköön, johon myöhemmin liitettiin myös taidekehystys.
 
Taideharrastus on vanhempaa perua ja alkoi jo kansakoulun raittiuskilpailussa. Kuvaamataito kiinnosti aina murrosikään asti.
- Olen kuitenkin aina ollut kiinnostunut käsillä tekemisestä ja myös lukenut paljon. Tutustuin erääseen jyväskyläläiseen taideliikkeen pitäjään, jolle kerroin kiinnostuksestani. Hän ilmeisesti ajatteli, että pannaanpa poika töihin, koska antoi vaimolleni taulupohjia ja värit kotiin vietäväksi, kertoo Seppo. Ensimmäisen taulunsa Seppo pisti kehyksiin vuonna 1986.
- Luen paljon taidekirjallisuutta ja opiskelin tekniikkaa niistä. Aluksi maalasin öljyväritöitä, lähinnä maisemia ja kukkia. Maalaamaan oppii kunhan harjoittelee, harjoittelee ja taas harjoittelee, summaa Seppo.
Vesiväritöihin siirtymiseen vaikutti mm. kunnollisen paikan puute, maalit ja ohenteet kun eivät ole hajuttomia. Tärkeämpi syy liittyy kuitenkin ilmaisuun.
- Akvarelleissa haastavinta, vaikeinta ja myös antoisinta on, että se syntyy kerralla. Tietysti jotain voi jälkeenpäinkin korostaa vaikka lyijykynällä, mutta perusmuotoa ei enää saa muutettua, toisin kuin öljyväritöissä, joita voi viimeistellä loputtomiin. Ylimääräinen onnistumisen tunne syntyy, jos luonto vielä sattuu armahtamaan ja kaikki osaset loksahtavat halutulla tavalla kohdalleen, pohtii Seppo.
Osa aiheista on pysynyt samoina tekniikan vaihdoksen jälkeenkin, syyksi Seppo sanoo sen, että kun yhden aiheen tekee perusteellisesti, tulee se myös tehdyksi eikä siihen tarvitse palata. Toiset aiheet taas, kuten oman pihan omenapuiden kukat, on maalattava joka vuosi. – Kait siksi, että ne ovat siinä, aprikoi Seppo.
 
Tämän hetken suosikki on kuitenkin elävä malli japanilaisella puupiirrostekniikalla, jonka pohjalla on työväenopiston kurssilla syntyneet vuosina 2000-2004 hiilipiirrokset.
- Tekniikka on hyvä ensinnäkin, koska se on myrkytön. Työt tehdään vesiväreillä, joiden sidosaineena on riisitärkkelys. Tekniikkana se kiehtoo myös siksi, että siinä sattumanvaraisuus on ehkä akvarelliakin suurempi, myös vesivärien kuultavuus tulee aivan uudella tavalla esiin tässä tekniikassa. Tuntuu, että olen omillani töissä, joihin liittyy paljon käsillä tekemistä ja sattumaa, kertoo Seppo.
Työ saa Sepon mukaan oikean arvonsa vasta esille panon yhteydessä.
 
Näyttelyt ovat olennainen osa kuvataideharrastusta.
- Itse asiassa kutkuttavin, pahin ja haasteellisin osa sitä ja vähintään yhtä kova juttu tekijälle kuin itse työn tekeminen. Lakki kourassa kysyin pankinjohtajan kanssa lainoista neuvotellessani, että saisinko laittaa pari tauluani teidän ikkunaan, kertoo Seppo ensimmäisestä näyttelystään.